top of page
Caut─â

Supereroul nostru #Baterel ­čŽŞÔÇŹÔÖé´ŞĆa mai ├«ncheiat cu succes un an de campanie educa╚Ťional─â ├«n ╚Öcoli


O ╚Öcoal─â din S─âlaj, una din Bucure╚Öti ╚Öi un liceu din Hunedoara sunt campionii recicl─ârii de de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice (DEEE) din anul ╚Öcolar recent ├«ncheiat. Campania na╚Ťional─â ÔÇ×Baterel, Eroul Recicl─âriiÔÇŁ, la care au participat peste 10.000 de elevi de la 270 de ╚Öcoli din toat─â ╚Ťara, a demonstrat ├«nc─â o dat─â c─â t├ón─âra genera╚Ťie este preocupat─â la modul cel mai serios de problemele de mediu: dincolo de creativitatea de care au dat dovad─â ├«n timpul programului prin rezolvarea temelor lunare, elevii au reciclat peste 20.000 de kilograme de aparate electrice vechi.

ÔÇ×Baterel, Eroul Recicl─âriiÔÇŁ este un program educativ derulat de Asocia╚Ťia ENVIRON ├«n parteneriat cu Ministerul Educa╚Ťiei. La 12 ani de la debutul programului, comunitateaBaterel num─âr─â peste 200.000 de elevi din toat─â ╚Ťara care au ├«nv─â╚Ťat s─â aplice.

Bilan╚Ťul edi╚Ťiei 2022-2023 a campaniei ,,Baterel, Eroul Recicl─âriiÔÇŁ arat─â astfel: 270 ╚Öcoli participante, 1.800 de elevi beneficiari ai celor 20 de lec╚Ťii deschise sus╚Ťinute ├«n S─âpt─âm├óna Verde ╚Öi nu numai, peste 100 de proiecte ├«nscrise la cele 6 provoc─âri lunare ├«n care elevii au realizat robo╚Ťei din de╚Öeuri electrice, au cultivat o gr─âdin─â urban─â sau au inventat re╚Ťete care s─â ├«ncurajeze combaterea risipei alimentare, dar ╚Öi premii totale ├«n valoare de 6.000 de euro const├ónd ├«n rechizite, jocuri ╚Öi accesorii de pe platforma magazinbaterel.ro, dar ╚Öi dot─âri pentru ╚Öcolile c├ó╚Ötig─âtoare.

Adolescen╚Ťii au excelat ╚Öi la capitolul reciclare: au str├óns peste 20.000 de kilograme de de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice ╚Öi c├óteva tone de baterii uzate. Cei mai activi au fost elevii de la ╚ścoala Gimnazial─â Nr. 1 Pericei, S─âlaj (Locul 1, cu 4.319 kg reciclate), urma╚Ťi de colegii lor de la Liceul Tehnologic Cri╚Öan din Criscior, Hunedoara (Locul 2, 1.856 kg) ╚Öi de cei de la ╚ścoala Gimnazial─â Nr. 113, Bucure╚Öti (Locul 3, 1.508 kg). ├Än total, de la ├«nceputul campaniei ÔÇ×Baterel, Eroul Recicl─âriiÔÇŁ, ├«n anul 2011, elevi din ╚Öcoli aflate pe ├«ntregul teritoriu al Rom├óniei au reciclat aproximativ 500 de tone DEEE.

ÔÇ×Ca ├«n fiecare an, copiii implica╚Ťi ├«n campania de educa╚Ťie ecologic─â ÔÇ×Baterel, EroulRecicl─âriiÔÇŁ sunt aceia care, ├«n final, ne dau o lec╚Ťie nou─â adul╚Ťilor, lec╚Ťia implic─ârii cu entuziasm ├«n ac╚Ťiuni care se refer─â, practic, la viitorul nostru, al tuturor. Din punctul de vedere al responsabilit─â╚Ťii ╚Öi al ├«n╚Ťelegerii situa╚Ťiei, copiii no╚Ötri sunt mult mai maturi dec├ót am putea s─â ne imagin─âmÔÇŁ, a declarat Roxana Puia, director de marketing Asocia╚Ťia ENVIRON.

Protec╚Ťia mediului ╚Öi schimb─ârile climatice, dou─â dintre problemele urgente ale lumii ├«n care tr─âim influen╚Ťeaz─â inclusiv programa ╚Öcolar─â. Educa╚Ťia pentru mediu devine un subiect important ╚Öi reglementat ╚Öi la noi ├«n ╚Ťar─â, semn c─â Rom├ónia ├«ncepe s─â se alinieze modelelor din Europa ╚Öi din lume, pornind procesul de ├«nv─â╚Ťare de pe b─âncile ╚Öcolii.

Anul trecut, programul special ÔÇ×S─âpt─âm├óna VerdeÔÇŁ a intrat ├«n calendarul educa╚Ťional, iar ├«ncep├ónd din septembrie 2023 competen╚Ťele de mediu vor deveni obligatorii pentru ├«nv─â╚Ť─âm├óntul primar ╚Öi gimnazial. Pentru elevii, p─ârin╚Ťii ╚Öi dasc─âlii care vor s─â se preg─âteasc─â pentru aceast─â nou─â disciplin─â, ENVIRON pune la dispozi╚Ťie, ├«n mod gratuit ghidul ÔÇ×Baterel ╚Öi Amy te ├«nva╚Ť─âÔÇŁ ÔÇô o carte care abordeaz─â subiecte precum istoria recicl─ârii, modul de clasificare al de╚Öeurilor reciclabile ╚Öi nereciclabile ╚Öi alte informa╚Ťii utile pentru protec╚Ťia mediului.


1 Komentar


BURNETE ELEONORA
27 Jul 2023

Felicitari!

Suka
bottom of page