top of page

Colectăm separat, reciclăm împreună!

DSC09571_2.jpg

De ce reciclăm?

Pentru că avem grijă de noi și de mediul înconjurător.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice  (DEEE) conțin o mulțime de resurse recuperabile și valoroase, precum materiale plastice, aur, cupru, aluminiu și fier.

Totodată, au în componență substanțe periculoase precum plumb, crom, mercur, substanțe ignifuge și chimice (ex. beriliu) care pot fi dăunătoare pentru apă, aer și sol.

Bateriile uzate au un conținut bogat de metale grele, precum: mercur, litiu, nichel, cadmiu. Aruncate la gunoi, bateriile oxidează, iar metalele grele pătrund în sol, pânza freatică și în apa potabilă. 

De exemplu, o simplă baterie pastilă (de ceas) conține suficient mercur pentru a polua 1 mp de sol pentru o perioadă de 50 de ani. 

Reciclarea deșeurilor electrice și a bateriilor uzate asigură reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății umane, favorizând economisirea resurselor naturale limitate și a materiilor prime.

Cum reciclăm?

Cu responsabilitate.

În lume se generează anual circa 50 milioane de tone deșeuri electrice, dintre care doar 20% sunt colectate și reciclate, ceea ce înseamnă că aproximativ 40 milioane de tone de deșeuri periculoase sunt depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform.

Deșeurile electrice și bateriile uzate colectate sunt transportate către fabricile de reciclare autorizate și certificate. Aici sunt sortate pe categorii, în funcție de conținut, substanțele chimice sunt extrase cu grijă și neutralizate. Ulterior sunt dezmembrate și introduse în circuitele de reciclare de unde rezultă fracțiile sau materiile prime secundare. Adica materii care pot fi folosite la fabricarea altor produse. 

De exemplu, din metalul recuperat din reciclarea bateriilor se poate confecționa o bicicletă, iar din plasticul recuperat dintr-un televizor se poate realiza un scaun.

DSC09981.jpg
DSC09585_2.jpg

Unde reciclăm?

 NU UITA! Simbolul pubelă tăiată reprezintă interdicția de a arunca la gunoi deșeurile electrice și bateriile uzate

  • Dacă școala ta este înscrisă în campania Baterel, Eroul Reciclării, poți preda bateriile uzate și deșeurile electrice în cutiile speciale Baterel. Cu cât mai multe deșeuri colectate, cu atât mai multe șanse ca școala ta să fie premiată la finalul ediției. 

  • Echipamentele electrice vechi și bateriile uzate se colectează în cutii speciale amplasate în centre comerciale, supermarket-uri, magazine de electro, benzinării. Poți verifica cel mai apropiat punct de colectare pe aplicația Unde Reciclăm 

  • În cazul echipamentelor electrice de mari dimensiuni  noi (frigider, mașină de spălat etc), poți solicita magazinului care le livrează la domiciliu, să le preia gratuit pe cele vechi. 

Reciclăm : Our Programs
bottom of page