top of page
Caută

Reușite și rezultate la finalul celei de–a XI-a ediții a campaniei “Baterel, Eroul Reciclării”

Actualizată în: 19 oct. 2022

Ediția cu numărul 11 a campaniei naționale de educație ecologică “Baterel, Eroul Reciclării” s-a încheiat odată cu anul școlar, după un parcurs dinamic și intens în care elevi din 310 școli, licee și grădinițe din toată țara au construit, au creat, au scris și au cântat despre importanța colectării selective și protejarea mediului înconjurător. Mai mult decât atât, ei au trecut concret la fapte și au reușit să strângă peste 30.000 kg de aparate electrice și baterii uzate pe care le-au predat spre reciclare în cadrul campaniei organizate de Asociația ENVIRON.

Prin lecții deschise în care au învațat despre eco-educație, activităţi care au stimulat creativitatea, dezbateri care au format competenţe civice, prin competiţii şi premii care motivează, Baterel a contribuit la formarea unei noi generații responsabile care înțelege că suntem cu toţii datori să avem grijă de natură la fel cum avem grijă de noi înşine.  

Campania “Baterel, Eroul Reciclării” a început în anul 2011 ca un proiect pilot de informare și conștientizare în rândul elevilor. Unsprezece ediții mai târziu,  formarea copiilor de toate vârstele în ambasadori ai mediului înconjurător continuă, iar comunitatea Baterel numără deja sute de mii de elevi de la peste 2200 de școli, grădinițe și licee din toată țara. 

„Fiecare sfârșit de an școlar reprezintă pentru noi un prilej de a trage linie pentru a măsura impactul pe care programul ”Baterel, Eroul Reciclării” îl are în rândul copiilor. Cele 30 de tone de deșeuri electrice și baterii uzate colectate anul acesta, vorbesc despre efortul și motivația copiilor de a purta în ghiozdane o tabletă, un mixer stricat sau de a-și convinge părinții că locul frigiderului vechi e la reciclare. Succesul campaniei merge dincolo de cantități oricum ar arăta cifrele - interesul, modul în care cei mici au răspuns provocărilor, bucuria de a crea și de a se implica pe care le-am văzut în fotografii sau direct în școli și feedback-ul dascălilor ne confirmă că printre acești copii s-a instalat schimbarea.
Acest proiect este mai mult decât program de educație ecologică. Este un demers încet, dar sigur prin care participăm în mod direct la schimbarea în bine. Știm cu toții că nu am putea vorbi despre un viitor mai bun și mai curat în lipsa unor tineri care înțeleg și aplică principiile de care avem nevoie să evoluăm ca societate: responsabilitate, respect, implicare.” – Roxana Puia, director de marketing Asociația ENVIRON.

Pe parcursul campaniei, elevii au participat în acțiuni concrete de protecție a mediului și au fost implicați în competiții de colectare selectivă a echipamentelor electrice vechi și a bateriilor uzate. Și anul acesta cei mai creativi copii au fost recompensați cu rechizite și alte produse marca Baterel pe care au avut posibilitatea să le aleagă chiar ei accesând www.magazinbaterel.ro. Școlile situate în topul clasamentelor în colectarea selectivă a bateriilor uzate și a deșeurilor electrice urmează să fie recompensate cu dotări necesare pentru dezvoltarea și recreerea celor mici. 

Programul ,,Baterel, Eroul Reciclării” se adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ și este structurat în trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și o serie diversă de provocări tematice pe teme legate de protecția mediului.

„La început am învățat noi înșine despre colectare, selectare și reciclarea diverselor tipuri de deșeu. Copiii au fost foarte receptivi și activi, au început totul ca o joacă, prin care mai apoi, au ajuns să schimbe mentalități. Au participat, an după an, la zeci de provocări și s-au bucurat enorm de premiile obținute. Au devenit eroii Baterel, un exemplu pentru toții copiii școlii. Ce am reușit, dincolo de recompensele de moment, a fost, că am atras întreaga comunitate în acțiunea de colectare selectivă a deșeurilor. Astfel că la sfârșitul anului școlar 2020, am trimis la centrul de colectare peste 2 tone și jumătate de deșeuri selectate. Cea mai iubită provocare din ediția 2021-2022 a fost crearea Imnului Baterel care a așezat pe aceeași scenă, copii din învățământul primar și gimnazial, acei copii cu care vom continua să schimbăm lumea.” - Prof. Carmela Catinian, Liceul Tehnologic Crișan Criscior.

În timpul campaniei, elevii și profesorii au acces la ghidul ,,Baterel și Amy te învață cum să colectezi selectiv deșeurile și să le pregătești pentru reciclare” și primesc materiale informative și sfaturi pentru creșterea eficienței energetice. Clasele înscrise pot beneficia de lecții demonstrative, întâlniri cu mascota Baterel, activități practice și invitații la alte evenimente cu tematică ecologică.

Pentru ediția 2022-2023 „Baterel, Eroul Reciclării”, înscrierile se fac pe www.magazinbaterel.ro . Profesorii care fac înregistrarea pot solicita informații suplimentare la datele: 031.827.0000 sau baterel@baterel.ro

Până la următoarea ediție „Baterel”, ENVIRON continuă demersurile de educație ecologică cu un nou sezon al proiectului ,,2 minute cu Amy”, serialul online despre reciclare și nu numai, disponibil pe canalul de Youtube cu același nume. În „2 minute cu Amy”, prietena lui Baterel și a copiilor, vorbește pe înțelesul celor mici despre ce înseamnă poluarea, cum se reciclează în alte colțuri ale lumii, cum au apărut și cum arătau aparatele electrice în trecut – „Electric Stories”. Pentru că niciodată nu este prea târziu să devii un erou, serial online se adresează nu doar celor mici, ci şi celor mari. 

Baterel este o campanie de educație ecologică derulată de Asociația ENVIRON în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și cu sprijinul Ministerului Educației.

 

Câștigătorii ediției 2021/2022

Cantitate DEEE colectată - 29.700 kg


Locul I- Școala Gimnazială Ștefan Cel Mare, Galați -3.562 kg


Locul al II-lea - Liceul Teoretic Lucian Blaga, Reghin -3.155 kg


Locul al III-lea - Liceul Tehnologic Crișan Criscior - 2.400 kg


Profesorul anului - Luminița Iamandiu de la Școala Gimnazială Sfinții Voievozi, București


Cantitate DBA colectată - 2.262 kg

Locul I - Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Galați - 488 kg

Locul al II-lea - Liceul Tehnologic Crișan Criscior - 280 kg

Locul al III-lea - Școala Gimnazială Ioan Ciurea, Suceava - 188 kg



bottom of page