top of page
Caută

Câștigătorii ediției 2020/2021

Actualizată în: 30 sept. 2021

Asociația Environ a încheiat o nouă ediție de succes a campaniei de educație ecologică ,,Baterel, Eroul Reciclării”, un program implementat deja de zece ani în unitățile de învățământ din România.


La finalul unui an școlar care s-a desfășurat preponderent în sistem online, elevii de la cele 250 de școli, grădinițe și licee participante în campanie, nu au uitat lecția reciclării învațată de la Baterel și au reușit să colecteze 20 tone de deșeuri electrice și o tonă de baterii uzate. Primele trei școli care au obținut cele mai bune rezultate la colectare pentru fiecare categorie de deșeu (DEEE și baterii) au fost premiate cu vouchere pentru dotări în valoare totală de 3000 de euro.

Programul ,,Baterel, Eroul Reciclării” se adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ și este structurat în trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și provocări tematice. În ediția 2020/2021, au fost organizate 7 concursuri lunare cu scopul stimulării creativității și implicării civice, precum realizarea unor jocuri sau calendare cu activități de protejare a planetei, design de produs – de la afiș la sacoșă de cumpărături, și chiar vloguri pe tema reciclării. Elevii câștigători au fost premiați cu rechizite și alte produse marca Baterel pe care au avut posibilitatea să le aleagă chiar ei accesând www.magazinbaterel.ro


Activitatea educațională în cadrul campaniei a fost organizată online folosind diferite aplicații și instrumente interactive pentru lecțiile deschise. Adaptarea rapidă la sistemul online impusă de restricțiile generate de pandemia COVID19 a avut avantajul de a facilita accesul la prezentări și dezbateri în timp real pentru toți participanții în campanie, indiferent de zona țării în care se află.


,,Am descoperit în ultimul an și jumătate că tehnologia chiar ne poate fi de un real ajutor în misiunea noastră pentru că ne permite să intrăm în dialog direct cu mult mai mulți elevi decât am avem noi capacitatea fizică și resurse de timp să o facem. În edițiile anterioare, rămâneam de fiecare dată un pic necăjiți pentru că nu reușeam să acoperim toate solicitările primite de la școlile care ne invitau să mergem în vizită și să susținem lecțiile deschise, iar acum reușit să rezolvăm acest neajuns”, a declarat Ana Maria Rădulescu, manager de proiect al campaniei.

,,Fără doar și poate însă, nimic nu poate înlocui emoția întâlnirii nemijlocite cu cei mici astfel că ne-am bucurat foarte tare că la începutul verii am reușit să organizăm câteva acțiuni în școli din Câmpina și București. Bucuria revederii a fost deopotrivă pentru elevi, dar și pentru noi întrucât este o modalitate de a ne încărca cu energie. Căldura cu care suntem primiți în școli și mai ales satisfacția pe care o avem atunci când copiii răspund corect la întrebări și își demonstrează calitățile de adevărați eroi ai reciclării, ne motivează să căutăm mereu idei pentru a ne perfecționa și continua să investim în acest program”, a mai declarat aceasta.




Un alt prilej de întâlnire directă cu copiii a fost acțiunea de igienizare a spațiilor verzi din Delta Văcărești organizată de Ziua Pământului împreună cu Gașca Zurli. În semn de respect față de mediul înconjurător și din dorința de a da un exemplu pozitiv celor mici, personajele Zurli s-au transformat în gardienii naturii și alături de Eroii Reciclării de la Environ – Baterel și Amy și un grup de copii de la o școală din Capitală, au strâns câțiva saci cu gunoaie din Parcul Național Văcărești.



Educația ecologică este un pilon cheie în activitatea Asociației Environ, iar programul din școli este completat de proiectul online ,,2 minute cu Amy”, un serial despre reciclare și nu numai. Episoadele celui de-al treilea sezon intitulat #ReciclareaÎnJurulLumii o prezintă pe Amy, cea mai bună prietenă a lui Baterel, într-o călătorie pe toate continentele încercând să afle ce și cum reciclează oamenii din alte părți ale planetei. Serialul poate fi urmărit pe canalul de Youtube – Baterel, Eroul Reciclării.


Tot Amy și Baterel sunt vedetele ghidului despre colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor lansat de Environ la începutul acestei veri. Cartea ,,Baterel și Amy te învață”este structurată în 12 capitole care abordează subiecte precum istoria reciclării, modul de clasificare al deșeurilor reciclabile și nereciclabile și detalii privind modalitatea în care se colectează selectiv corect, de câte ori poate fi reciclat un deșeu și în ce se poate transforma după reciclare, exerciții practice, precum și o serie de recomandări pentru cei interesați să își aprofundeze cunoștințele pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul.

Câștigători ediția 2020/2021

DEEE

Locul I - Școala Gimnazială Nicolae Russu, Sita Buzăului, jud. Covasna - 3060 kg

Locul al II-lea - Grădinița cu Program Normal Calacea, jud. Timiș - 2320 kg

Locul al III-lea - Școala Gimnazială nr. 113, București - 1636 kg

DBA

Locul I - Școala Profesională Tătăruși, jud. Iași - 265 kg

Locul al II-lea - Școala Gimnazială nr. 113, București - 135 kg

Locul al III-lea - LPS Nicolae Rotaru, Constanța - 44 kg

***

Campania ,,Baterel, Eroul Reciclării” este organizată de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), iar ghidul de colectare selectivă va fi disponibil gratuit pentru unitățile de învățământ participante în viitoare ediție care se va lansa în luna septembrie.

bottom of page